Wat houdt de thuis begeleiding in
​Hoe ziet de begeleiding er uit?
We starten altijd met een gesprek, waarin we samen ontdekken welke uitdagingen je ervaart en waar je hulp bij nodig hebt. Zodra we helder hebben waar je ondersteuning gewenst is, maken we afspraken met je over de begeleiding. Daarna komt de begeleider op regelmatige basis bij je langs om je verder te ondersteunen.
​
Wat kunnen we voor je doen
Een begeleider in het kader van thuisbegeleiding is een professionele hulpverlener die jou ondersteunt bij het dagelijks leven, zodat je zo zelfstandig mogelijk kunt blijven functioneren in je eigen huis. De hulp die je ontvangt is altijd op maat, afhankelijk van je specifieke situatie en behoeften. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende manieren waarop een begeleider jou kan helpen:
We helpen ouderen bij o.a. onderstaande zaken
-
Praktische hulp bij dagelijkse taken
-
Ondersteuning bij sociale contacten en netwerkopbouw: Voorkomen van sociaal isolement, begeleiden naar sociale activiteiten en onderhouden van contacten met familie en vrienden.
-
Hulp bij psychische of emotionele begeleiding: Luisterend oor, ondersteuning bij angst, depressie, of rouwverwerking.
-
Versterken van zelfredzaamheid en zelfvertrouwen: Aanleren van nieuwe vaardigheden, ondersteuning bij herstel en helpen bij het nemen van besluiten.
-
Het helpen inzetten van hulpmiddelen waardoor u langer zelfstandig kunt wonen.
-
Het inzichtelijk willen krijgen hoe de woonsituatie is, en verbetermogelijkheden aanbieden hoe deze makkelijk aan te passen is om zo lang mogelijk thuis te wonen.
-
Hulp bij mensen die thuis tegen lichamelijke / praktische problemen aanlopen
-
Ouderen die zich eenzaam voelen of moeite hebben met het onderhouden van sociale contacten en het behouden van een zinvolle dagbesteding.
-
Het helpen organiseren van fysiotherapie, ergotherapie, logopedie of andere nodige zorg
-
Begeleiding voor mensen met een chronische aandoening of beperking die hulp nodig hebben om het dagelijks leven beter te organiseren.
-
Ouderen die zich overweldigd voelen door het nemen van beslissingen over zorg, financiën of andere aspecten van het leven.
-
Ouderen die willen blijven deelnemen aan de maatschappij en het belangrijk vinden om hun sociale netwerk te onderhouden.
-
Ouderen die advies willen over wat er geregeld moet worden om opgenomen te kunnen worden in een verzorgings/ verpleeghuis. Denk aan de aanvraag CIZ.
-
Helpen met aanvragen van zorg, hulpmiddelen en zorgcoördinatie.
-
Versterken van dagstructuur en zelfdiscipline: Helpen bij het creëren van een duidelijke dagplanning en motivatie om doelen te bereiken.
-
Mensen met beginnende dementie tijdig tools aanleren die van groot belang kunnen zijn om zo lang mogelijk regie te behouden